Pro Persona biedt intensieve crisiszorg thuis

Woensdag 15 Juli 2015

Arnhem
Pro Persona helpt mensen die door psychiatrische problemen in een crisis zijn gekomen zoveel mogelijk thuis, waardoor opname in een kliniek voorkomen kan worden. Dat kan Pro Persona door de realisatie van IHT (Intensive Home Treatment, oftewel: intensieve crisisbehandeling thuis). IHT wordt 24 uur per dag, 7 dagen in de week geboden. Pro Persona heeft daarvoor 4 IHT-teams die het volledige verzorgingsgebied in Gelderland beslaan.

De eerste IHT-teams zijn twee en een half jaar geleden binnen Pro Persona opgericht vanuit de bestaande Crisisdienst. ‘Cliënten geven vaak aan dat zij het liefst thuis behandeld willen worden in plaats van te worden opgenomen in een kliniek’, vertelt teamleider Anoeska van Gorkum. ‘Die overtuiging delen wij en sluit aan bij onze visie. Ambulante hulp biedt veel meer mogelijkheden om aan te sluiten bij de fysieke, sociale en maatschappelijke omstandigheden van cliënten en daaruit voortkomende hulpvragen.’

Het team biedt behandeling en ondersteuning tot de crisis is opgelost en/of de cliënt voldoende gestabiliseerd is voor vervolgbehandeling bij Pro Persona. Het IHT-team begeleidt tevens cliënten (en familieleden) die na een opname naar huis gaan en daarbij nog extra ondersteuning nodig hebben. Dat gebeurt met een multidisciplinair team bestaande uit een psychiater, arts, psycholoog, ambulant/sociaal psychiatrisch verpleegkundige, maatschappelijk werker en ervaringsdeskundige. Zij hebben allen een ander werkterrein; verslavingszorg, forensische psychiatrie, jeugdzorg/kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook is er goede afstemming met de huisarts en andere belangrijke ketenpartners zoals de politie, de ambulancedienst en de regionale ziekenhuizen.

IHT wordt maximaal drie weken geboden. Op indicatie is verlenging met drie weken mogelijk. Of thuisbehandeling volledig mogelijk is, is afhankelijk van de ernst van het ziektebeeld en van de omgeving waarin de cliënt leeft.

 


Naar het nieuwsoverzicht