Suïcidepreventie, onze zorg!

Zondag 22 November 2015

(foto: Philip Homburg) bezoekers synposium over Suicidepreventie


Beter samenwerken

De samenwerking tussen de ketenpartners kan en moet beter! Dat was de conclusie 19 november 2015 na afloop van een inspirerend symposium over suïcidepreventie. Het congres, georganiseerd door een aantal ketenpartners in de regio Arnhem, had als doel om de onderlinge samenwerking te bevorderen, de zorg te verbeteren en daarmee suïcides te voorkomen.

 

Ervaringsdeskundige

(foto: Philip Homburg) Bas verweij in gesprek met ervaringsdeskundigeZo’n 80 aanwezigen luisterden geboeid naar het interview van psychiater Bas Verweij met een nabestaande, een vader wiens dochter haarzelf, ondanks vele contacten met zorg(instellingen), suïcideerde. Dit gaf een indringend beeld wat zelfdoding teweeg brengt in de omgeving van iemand die zijn of haar leven beëindigt.


(foto: Philip Homburg) Ad KaassenbroodCijfers
Vervolgens gaf psychiater Ad Kaasenbrood van Pro Persona een overzicht van wat er cijfermatig bekend is over het aantal suïcides in Nederland: Wat is het verschil tussen mannen en vrouwen, speelt leeftijd een rol en met welke instanties en instellingen komt een suïcidaal persoon in aanraking.

Platform

(foto: Philip Homburg) Gerard DisbergGerard Disberg, manager Acute Dienst van Rijnstate en voorzitter van het Platform, legde de toehoorders uit wat het doel van het Platform is, hoe het georganiseerd is en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst. Het aantal suïcides in Nederland stijgt in een zorgwekkend tempo met 6% per jaar. Zo ook in Arnhem en omgeving. Het Platform Suïcidepreventie regio Arnhem is opgericht om mensen in nood beter op te vangen. Ketenpartners Iriszorg, VGGM, Rijnstate, Pro Persona, politie en huisartsen hebben hiertoe de handen ineen geslagen.


(foto: Philip Homburg) Mw Pelger namens de huisartsenWeerbarstig
Na de pauze startte de carrousel: ketenpartners vertelden kort wat hun rol is bij suïcide(preventie), wat goed gaat en wat er verbeterd kan worden. De verhalen uit de praktijk waren erg interessant, omdat die praktijk nu juist zo weerbarstig is. De ketenpartners mochten vervolgens kort weergeven wat hun beeld is van de positie die ze hebben in een crisissituatie en suggesties doen over de samenwerking in de keten.

Naasten
Bas Verweij sloot de middag af waarbij hij opriep om vooral de naasten niet te vergeten.

Wat in ieder geval duidelijk werd, is dat de preventie van zelfdoding een onderwerp is waar iedereen de schouders onder wil zetten om het aantal suïcides naar beneden te brengen. En zoals Ad Kaasenbrood zei: 'Dat doen we als een familie'.


Naar het nieuwsoverzicht